Tenikwa - Reisverslag uit Plettenberg Bay, Zuid-Afrika van Anique Hoekstra - WaarBenJij.nu Tenikwa - Reisverslag uit Plettenberg Bay, Zuid-Afrika van Anique Hoekstra - WaarBenJij.nu

Tenikwa

Door: Anique

Blijf op de hoogte en volg Anique

27 Januari 2015 | Zuid-Afrika, Plettenberg Bay

't is alweer even geleden... Tja, de tijd vliegt, nog maar 1 week hier...
Met mij alles prima. Ik heb inmiddels (vorige week donderdag) een dagje vrij gehad. Lekker naar Plett geweest en de hele dag niets gedaan behalve zwemmen en over het strand en de rotsen wandelen. Verder afgelopen zaterdag nog een bbq gehad bij iemand die hier werkt. Zij woont super mooi met een rivier in de 'achtertuin' waar we lekker in gezwommen hebben. Ze probeert ook haar eigen groente en fruit te verbouwen, maar dat wil helaas niet zo lukken, want de bavianen komen iedere keer langs en vernielen alles... (is wat anders dan slakken en Japanse fruitvliegjes :P )
Met de dieren alles prima. De laatste dagen is er weinig bijgekomen, maar gelukkig houdt alles wat hier is stand. Op dit moment hebben we 10 pinguïns maar morgen gaan er 4 weg richting Port Elizabeth waar een organisatie zit die ze verder klaarstoomt voor hun vrijlating (en ook de locatie uitzoekt waar ze het beste vrijgelaten kunnen worden). Gilbert en de nieuwe rockhopper blijven echter gewoon hier. Ze hebben kennnis gemaakt, maar zijn nog niet echt in elkaar geïnteresseerd. Gilbert vindt onze aandacht veel belangrijker :P Hij is nu uit de rui en zit weer netjes in z'n verenpak :) . Normaal doet ie de hele dag niet zo veel, maar gisteravond betrapte ik 'm erop dat ie, toen alle andere pinguïns gewoon maar wat rustig stonden/lagen, hij z'n eigen feestje had. Hophophop in het rond, en nog een keer, en nog een keer :D Helaas had ik m'n camera niet op dat moment.
Behalve de pinguïns hebben we in rehab nog de caracal (lynx), de jonge springbok, een babygansje, 3 babyduifjes, 4 reigerkuikens, een wielewaal, een kwikstaartje, een Knysna lourie (een hele mooie vogel die hier in de buurt leeft) en een jakhalsbuizerd. Vooral veel vogel dus. Daarnaast zijn vorige week twee leeuwtjes gearriveerd die hier blijven als onderdeel van het bewustzijnsprogramma, net als de andere grote katten. Hoewel ik er niet helemaal achter sta dat het goed is dat ze hier zijn (ik betwijfel de toegevoegde waarde die ze hier hebben in dat creëren van meer bewustzijn in de bezoekers, hoewel de hoeveelheid schattigheid natuurlijk wel ultiem gestegen is, maar dat moet niet het doel zijn), maar het is wel heel leuk en uniek om met twee kleine leeuwtjes te werken :D Een unieke ervaring, dat zonder meer.
In Zuid-Afrika worden per jaar zo'n 48.000 dieren voor de lol gedood door trofeejagers. De meeste jagers zijn afkomstig uit de VS. Dit aantal was voor mij best wel een schok en ik snap dat ze hier iets aan willen doen. Het idee erachter (iemand die deze indrukwekkende, mooie dieren van dichtbij heeft meegemaakt, zal ze hoogstwaarschijnlijk nooit willen doden) klinkt heel logisch en rechtvaardigt het houden van een paar dieren in gevangenschap om het doel te bereiken, zeker als de dieren in gevangenschap geboren zijn en een goed leven hebben. Mijn vraag blijft echter of je op deze manier je doel bereikt. Het zijn immers niet de jagers die hier op bezoek komen, maar voornamelijk toeristen die er vooral op uit zijn een leuk uitje te hebben en mooie foto's te maken. En als je je doel niet kunt bereiken, houd je dan met het 'afnemen' van bijvoorbeeld de leeuwen niet alleen maar fokprogramma's in stand die ook leveren aan dierentuinen of zelfs mensen die deze dieren als ze groter zijn voor veel geld verkopen om te laten afmaken door bijvoorbeeld trofeejagers? Dat is het punt waar ik moeite mee heb. Voor de rest is Tenikwa super. Ze staan open voor alle dieren, groot, klein, land, zee, maakt allemaal niet uit; ze hebben een bron van inkomsten door de bezoekers die de grote katten kunnen bekijken of met de cheetahs kunnen wandelen en kunnen daarmee de zorg voor alle dieren en het loon van de mensen die hier werken bekostigen; dieren in rehab worden niet tentoongesteld aan het publiek en worden zoveel mogelijk weer vrijgelaten; in plaats van kosten te besparen en al het werk door vrijwilligers te laten doen, worden banen gecreëerd voor mensen hier die daardoor hun gezin kunnen onderhouden. Ik ben dus zeg maar een uitzondering hier, maar wel zeer welkom :)

Ok, dat was het weer voor nu...

• 29 Januari 2015 - 15:40

Heej Niekske,

@#$%^&* Trofeejagers! Vooral die Amerikanen!
    Maar ja, wat kun je anders verwachten van een land waar bijna net zoveel vuurwapens in particulier bezit zijn als dat het land aan inwoners telt. En de wapenindustrie - die overigens niet alleen - propageert en verheerlijkt dat wapenbezit ook nog eens. Als acteur Liam Neeson dit alles idioot vindt, wordt er vanuit de wapenindustrie tot een boycot van zijn films opgeroepen. Te zot voor woorden natuurlijk.
    De veel gebezigde argumentatie van al die wapenadepten is dat je jezelf moet kunnen verdedigen (tegen terroristen, aliens, misdadigers, plegers van huisvredebreuk, beesten, etc. etc.), dat dat je constitutionele recht is.
    Jaja, daarom komen er zoveel mensen in de VS zinloos om door vuurwapengeweld...
    Gelukkig is de oplossing logisch: nog meer wapens kopen :P
    Tja, als je dan ook nog een beetje geld over hebt en bovendien gewetenloos bent, schiet je in Afrika toch gewoon de mooiste dieren overhoop! Voor de lol! :-(
    Kun je lekker pochen over het feit dat je zo'n geweldige schutter (lees: moordenaar) bent.
    Afschuwelijk!

Zo, dat moest er ff uit :-)
    Ik ben trouwens wel benieuwd hoe die 'nieuwe' Rockhopper bij jullie (of zelfs in Zuid-Afrika) terecht is gekomen. Heb jij enig idee?
    Het zou ook wel leuk zijn om nog wat meer foto's van Tenikwa (vooral de pinguïns) te kunnen bekijken. :D

Ik wens je daar nog een aantal supermooie dagen toe voordat je teruggaat naar Kaapstad.
    Veel plezier en geniet er nog maar van.
    Voordat je 't weet houd je je bezig met bloemen en bijen (nee nee, niet wat je zou denken :P ), carnaval e.d.

Heel veel liefs,
    je vader

• 30 Januari 2015 - 17:58

Bert Hoekstra:

Ha, ondertussen foto's van de jonge Rockhopper op Facebook gevonden.
    Wat een leuk beestje ook.
    Tenikwa moet nu wel gaan uitkijken dat er geen 'echte' tante van Anique met een grote koffer opduikt... :P

• 30 Januari 2015 - 18:46

Anique:

hihi :D
    Die koffer hoeft niet zo groot te zijn :P

• 31 Januari 2015 - 13:06

Nou?
    Je weet hoe dat gaat met 'shoppen': "die is ook leuk, hè", "dat is een schatje, zeg", "goh, daar wil ik er ook wel een van", "wow, die moet zeker mee", etc.
    Voor je 't weet, is zelfs die grote koffer nog te klein :P